Δυσεντερία, γαστρίτιδα και κοιλιακό άλγος

Η υγειής λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος είναι εξαιρετικά σημαντική για την ευεξία του σώματος, η καλή πέψη και τακτική κινητικότητα του εντέρου παίζουν σπουδαίο ρόλο στην καθημερινότητα.

Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος συμπεριλαμβάνουν πολύ ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και είναι πολλοί αυτοί που υποφέρουν σιωπηρά σε καθημερινή βάση. Από ναυτία, που μπορεί να είναι ιδιοπαθής ή να σχετίζεται με άλλες συγκυρίες (εγκυμοσύνη) ή παθολογίες (ημικρανίες) μέχρι δυσκοιλιότητα, διάρροια ή έλλειψη κινητικότητας του εντέρου που μπορεί να επηρεάζονται από τροφικές δυσανεξίες, στρες ή άλλους παράγοντες. Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά για τον καθένα και απρόβλεπτα. Ο βελονισμός είναι μία ασφαλής και επωφελής θεραπευτική παρέμβαση που μειώνει χρόνια και οξεία προβλήματα του γαστρεντερικού, ιδιοπαθή και δευτερεύοντα.

Περίπου το 11% του πληθυσμού πάσχει από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αλλά ο μηχανισμός παθοφυσιολογίας του συνδρόμου παραμένει άγνωστος. Η κλασική θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει στην διαχείριση των συμπτωμάτων μέσω διατροφικών αλλαγών και φαρμακευτικής αντιμετώπισης που συχνά είναι ανεπαρκής. Τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά και ανεξήγητα. Σύμφωνα με πολύχρονη εμπειρία αλλά και κλινικές δοκιμές ο βελονισμός προσφέρει σημαντική ανακούφιση σε ασθενής που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μειώνει σταδιακά τα συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, τυμπανισμό, άστατες και δύσκολες κενώσεις, δυσκοιλιότητα ή διάρροια και γενικά μειώνει τις καθημερινές ενοχλήσεις.