Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι μία μορφή ολιστικής θεραπείας που χρησιμοποιεί πολύ λεπτές βελόνες για να διεγείρει συγκεκριμένα σημεία στο σώμα, που εξισορροπούν την κυκλοφορία της ζωτικής ενέργειας. Βασίζεται στην Κινέζικη Ιατρική, ένα ιατρικό σύστημα που χρησιμοποιείται εδώ και τουλάχιστον 2000 χρόνια στην Ανατολική Ασία. Τον τελευταίο αιώνα ο βελονισμός έγινε γνωστός στην Ευρώπη και την Αμερική λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων του σε δύσκολες παθήσεις και έτσι ξεκίνησε η εφαρμογή του και στη Δύση. Σήμερα ο βελονισμός είναι πολύ διαδεδομένος, διδάσκεται σε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, και υπάρχουν χιλιάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις που μελετούν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και τους μηχανισμούς της θεραπείας.

Τι γίνεται σε μία συνεδρία βελονισμού;

Στην πρώτη συνεδρία θα αφιερώσουμε αρκετή ώρα στην λήψη του ιατρικού ιστορικού. Στη συνέχεια γίνεται εξέταση με άλλες διαγνωστικές μεθόδους (γλώσσα, παλμός, ψηλάφηση μεσημβρινών) και τέλος ολοκληρώνεται η θεραπεία με την χρήση βελόνων σε διάφορα βελονιστικά σημεία οι οποίες μένουν για 20-30 λεπτά (στα παιδιά 5-10 λεπτά, ανάλογα την ηλικία). Το κομμάτι της θεραπείας με τις βελόνες είναι συνήθως πολύ χαλαρωτικό και ευχάριστο.

Πονάνε οι βελόνες; Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης;

Οι βελόνες που χρησιμοποιούμε στην AcuClinic είναι εξαιρετικά λεπτές και ποιοτικά άριστες ώστε σε συνδυασμό με την πολύχρονη εμπειρία μας, η εισαγωγή είναι ανώδυνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πονάνε καθόλου όμως κάποια σημεία είναι πιο ευαίσθητα και μπορεί να πονέσουν στιγμιαία κατα την διάρκεια της εισαγωγής. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο φόβος και η προσμονή του πόνου μπορεί να δυσκολέψουν την διαδικασία στις πρώτες συνεδρίες. Μετά την εισαγωγή δεν υπάρχει καμία ενόχληση, αντίθετα ο ασθενής νιώθει ανακούφιση και χαλάρωση. Αν έχετε φοβία με τις βελόνες μπορούμε να συζητήσουμε εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας.

Οι βελόνες που χρησιμοποιούμε είναι μιας χρήσης και αποστειρωμένες ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα μόλυνσης.

Είναι ασφαλής ο βελονισμός; Έχει παρενέργειες;

Ο βελονισμός είναι απολύτως ασφαλής όταν γίνεται από επαρκώς καταρτισμένους και έμπειρους θεραπευτές. Οι παρενέργειες είναι σπάνιες, πολύ μικρές και προσωρινές (πχ. μικρή μελανιά στο σημείο εισαγωγής της βελόνας, κάποια συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν 1-2 μέρες μετά την συνεδρία). Σε σχέση με άλλες θεραπευτικές μεθόδους είναι από τις πιο ασφαλείς και με τις λιγότερες παρενέργειες.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστώ;

Αυτό εξαρτάται από την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ανάλογα τις ανάγκες του ασθενή. Ο αριθμός των συνεδριών και ο χρόνος που χρειάζεται για να δούμε θεραπευτικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος, πόσο βαθύ και πόσο χρόνιο είναι. Επίσης από την επιβάρυνση του οργανισμού από άλλες ασθένειες, την ηλικία και το lifestyle, πόσο δηλαδή φροντίζει ο ασθενής τον εαυτό του σε καθημερινή βάση (διατροφή, άσκηση, ξεκούραση κλπ). Η βελτίωση των συμπτωμάτων μπορεί να ξεκινήσει και από την πρώτη συνεδρία και συνεχίζεται σταδιακά. Τουλάχιστον στην αρχή χρειάζεται οι συνεδρίες να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, από μία έως τρεις φορές την εβδομάδα, στη συνέχεια μπορούν να αραιώσουν μέχρι μία φορά τον μήνα.

Πώς μπορεί να με βοηθήσει ο βελονισμός;

Ο βελονισμός σαν ολιστική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στο να επέλθει βελτίωση συνολικά, σωματικά και ψυχολογικά. Είναι αποτελεσματικός σε πολλές παθήσεις επειδή επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Από απλά μυοσκελετικά προβλήματα, γαστρεντερικά, γυναικολογικά και πολλά άλλα, ήμαστε διαθέσιμοι να συζητήσουμε μαζί σας κατά πόσο μπορεί ο βελονισμός να βοηθήσει στην δική σας περίπτωση.