Πονοκέφαλοι

Ο πονοκέφαλος (κεφαλαλγία) αποτελεί μία από τις πιο συχνές παθολογίες που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα σε κάθε επίπεδο. Εκδηλώνεται στον καθένα με διαφορετικό τρόπο, από μια απλή ενόχληση μέχρι μια εξαιρετικά επώδυνη εμπειρία που προκαλεί απόγνωση. Υπάρχουν πολλά είδη πονοκεφάλων, και κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται εξειδικευμένα ως σύμπτωμα της συνολικής παθολογικής εικόνας του πάσχοντα.

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα και κλινικές δοκιμές ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη διαχείρηση και στην πρόληψη των πονοκεφάλων. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του ενωμένου Βασίλειου συστήνει τον βελονισμό για την αντιμετώπιση κεφαλαλγίας τάσης και ημικρανίας, δύο πολύ κοινά είδη πονοκεφάλου. Έχουν προταθεί αρκετοί φυσιολογικοί μηχανισμοί που εξηγούν τις θεραπευτικές επιπτώσεις του βελονισμού: διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει την επεξεργασία του πόνου στον εγκέφαλο, έκκριση ενδορφινών, μείωση φλεγμονών και αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος.

Στόχος της θεραπείας με βελονισμό είναι να περιορίσει την συχνότητα και την ένταση των πονοκεφάλων, να ελαττώσει την εξάρτηση από τα παυσίπονα και να αποτρέψει μελλοντικά επεισόδια. Εάν ο πόνος είναι χρόνιος και επίμονος μπορεί να χρειαστεί θερπεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις συστήνεται ένα πρόγραμμα θεραπείας 5-8 εβδομάδων με συχνότητα που ξεκινάει από τις 2 φορές την εβδομάδα και μειώνεται σε μία φορά την εβδομάδα αφού επιτευχθεί σημαντική υποχώρηση των συμπτωμάτων. Συνήθως μετά την 3η συνεδρία ήδη μπορεί να παρατηρηθεί βελτίωση.

Η λεπτομερής περιγραφή των επεισοδίων συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχία της θεραπείας, για παράδειγμα το είδος, η διάρκεια και η συχνότητα του πόνου, άλλα συνοδευτικά συμπτώματα (π.χ. φωτοφοβία), δραστηριότητες ή καταστάσεις που μπορεί να τα προκαλούν (π.χ. αλκοόλ, συγκεκριμένες τροφές, έλλειψη ύπνου, στρες, έμμηνος ρύση). Αυτές οι παρατηρήσεις είναι πολύτιμες και είναι καλό να κρατούνται σημειώσεις σε ένα ημερολόγιο. Για παράδειγμα σε περίπτωση που ο πονοκέφαλος συνδέεται με αϋπνία η θεραπεία θα πρέπει να στοχεύσει ταυτόχρονα και στην θεραπεία της αϋπνίας.

Το συγκριτικό προτέρημα που προσφέρει η θεραπεία του βελονισμού σε σχέση με τα αναλγητικά είναι η μακροπρόθεσμη βελτίωση των συμπτωμάτων και οι μηδαμινές παρενέργειες. Άλλον ένα προτέρημα του βελονισμού είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με κλασικές θεραπείες όπως αναλγητικά ή φυσιοθεραπεία χωρίς να περιορίζει τη δράση τους, προφέροντας στον ασθενή ένα βαθμό ευελιξίας στην διαχείρηση των πονοκεφάλων.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισημάνουμε πως όταν ο πονοκέφαλος είναι οξύς και ανυπόφορος πρέπει να γίνει διάγνωση από νευρολόγο πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε θεραπεία, ώστε να αποκλειστούν υποκείμενες παθολογίες που χρήζουν άμεσης ιατρικής παρέμβασης.

Παρατίθενται δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις όπου γίνεται ανασκόπηση των κλινικών δεδομένων για τον βελονισμό σαν θεραπευτική παρέμβαση για τους πονοκεφάλους.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7606388/

https://www.nice.org.uk/guidance/ng193/documents/evidence-review-7